Asunnon kiinnitykset, rasitteet ja panttikirjat
Omakotitalon, paritalon, rivitalon, kesämökin tai tontin ostaja voi kohdata tilanteen, jossa kaupassa on mukana kiinnityksiä tai rasitteita. Myyjä voi vakuuttaa, että niillä ei ole merkitystä, mutta ikävien yllätysten välttämiseksi ne tulee tutkia perusteellisesti.
Pahimmillaan kiinteistöä voidaan käyttää vakuudeksi myyjän maksamattomille lainoille. Jos kiinnityksiä tai osaketodistuksia ei voida siirtää ostajalle kaupan yhteydessä, omaisuus voi tulla lunastettavaksi myyjän veloista kaupan jälkeenkin.
Vanhaan omakotitaloon tai kerrostaloon, rivitaloon tai paritaloon sen sijaan voi liittyä esimerkiksi perinnön jaossa myönnetty elinikäinen oleskeluoikeus, jota ei päätetä edes omistajanvaihdoksen sattuessa.
Jos kiinteistön välittää kiinteistönvälittäjä, on hänen tehtävänsä saada tarvittavat tiedot. Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa kiinteistön rasitus- ja kiinnitystiedot löytyvät kiinteistön lain kutsusta ja rasitustodistuksesta sekä kiinteistörekisteritodistuksesta. Asunto-osakkeisiin liittyen tulee tarkistaa isännöitsijäntodistus.
Kiinnitys voi kustantaa paljon rahaa
Kiinnitys vaaditaan, kun haluat käyttää omaisuutta velan vakuudeksi. Kiinnitys voi koskea myös määräosaa tai -alaa.
Todiste kiinnityksestä on sähköinen tai kirjallinen panttikirja, joka luovutetaan velkojalle kiinteistön panttauksen yhteydessä. Useimmissa tapauksissa luotonantaja on lainan myöntänyt pankki.
Asunnon voi myös pantata lainaksi toiselta henkilöltä. Vanhemmat voivat esimerkiksi panttaa asuntonsa, ja se toimii lisävakuudena lapsen ottamalle asuntolainalle.
Jos asunto on puoliomistuksessa esimerkiksi puolison kanssa, sen myynti tulee tapahtua molempien suostumuksella. Jos omistajia on useita, myyntiin tai panttaukseen tarvitaan kaikkien suostumus.
Kauppaa tehtäessä on aina selvitettävä, kenellä panttikirjat ovat ja ostajan täytyy saada ne silloin kun kauppa tehdään. Kiinteistöön liittyvä panttivelka säilyy huolimatta omistajanvaihdoksesta, joten ostajan ilman panttia hankkima omaisuus saatetaan joutua myymään jotta myyjän velat saadaan katettua.
Jos kiinteistökauppa tehdään kiinteistönvälittäjän tai pankin asiantuntijan kanssa, asuntolainoihin liittyvät ongelmia ei yleensä esiinny. Yksityishenkilöiden välisessä kaupanteossa tavat voivat kuitenkin olla hyvin erilaisia.
Rasite voi olla ongelma tulevina vuosina
Kiinteistöön liittyviä rasitteita voivat olla tontin ylittävä tie, sähköjohto, rakentamisalue, käyttö- ja asumisoikeus ja esimerkiksi rivitalo- tai paritaloyhtiön lunastuslauseke, joka antaa tontin asukkaille samalla taloyhtiöllä etuoikeus myydä asuntoosakkeita.
Kuten kiinnitystenkin kanssa, myös rasitteiden suhteen on oltava varovainen. Erityisesti kiinteistön laajentamista, maankäyttöä tai asumismukavuuteen koskevat rajoitukset tulee selvittää perusteellisesti, sillä ne voivat myös vaikuttaa merkittävästi myyntihintaan.
Samalla on selvitettävä, onko eloonjääneelle leskelle annettu oikeus hallita tai käyttää esimerkiksi perillisen omistamaa omaisuutta. Jos tätä ei poisteta kaupan yhteydessä, voi oikeuden kumoaminen myöhemmin olla hyvin vaikeaa.
Rasitteet voivat myös vapautua vuosien mittaan. Esimerkiksi vuosikymmeniä aikaisemmin tehdyt tie- ja voimalinjavaraukset on saatettu jo mitätöidä. Rakennusoikeusrajoituksiin on ehkä tullut paikallisia muutoksia.
Linkkejä:
OP: Ensiasunnon ostajan opas
IS: Artikkeleita liittyen asuntoihin ja asumiseen
HS: Asuntokauppaan liittyviä artikkeleita
Ylen asuntoihin ja asumiseen liittyviä uutisia