Asuntokauppa ja käsiraha

Tämä artikkeli käsittelee aihetta: Asuntokauppa ja käsiraha.

Asuntokauppaa valmistellessa asunnosta maksetaan käsiraha. Tämä summa on enintään 4% kauppasummasta, se voi olla esimerkiksi 3 prosenttia. Tästä yli menevä rahamäärä ei ole enää varsinaista käsirahaa, vaan muuten asunnosta maksettavaa ennakkomaksua. Jos tämän maksun suuruus on esimerkiksi 10% kauppasummasta, 4% kauppasummasta on siis käsirahaa ja 6% muuta ennakkomaksua. Ostaja menettää käsirahan, jos hän vetäytyy kaupasta ilman myyjästä johtuvaa syytä.



Käsirahaa ei pidä sekoittaa asunnosta maksettavaan varausmaksuun. Varausmaksu on maksu, joka maksetaan sellaisesta asunnosta jota ei vielä ole edes rakennettu tai joka on rakenteilla. Jos asunnon tuleva ostaja päättääkin omista syistään vetäytyä kaupasta, hänelle kuuluu palauttaa varausmaksu. Toisin on käsirahan kanssa.

Käsirahan maksusta kuuluu tehdä kirjallinen sopimus. Tämä sopimus ja maksu tehdään ostotarjouksen vakuudeksi. Käsirahasopimus velvoittaa myös myyjää. Jos myyjä peruu asuntokaupan, hänen tulee välittömästi palauttaa ostajan maksama käsiraha ja lisäksi maksaa ostajalle käsirahan suuruinen summa.

Jos asuntokauppa peruuntuu käsirahan maksamisen jälkeen joko myyjän tai ostajan taholta, käsirahan menetystä ja hyvitystä voidaan yksittäistapauksessa sovitella. Jos asiasta syntyy riita, eikä toinen osapuoli suostu sovitteluun, voidaan asia viedä käräjäoikeuden ratkaistavaksi.



Jos käsirahan suuruista summaa ei pysty maksamaan omista säästöistään, voi tämän rahamäärän lainata pankista jolloin se voidaan kirjata osaksi asuntolainaa.

Asuntokaupan käsiraha on yleensä ainakin muutamia tuhansia euroja

Asuntokaupan käsiraha on yleensä summa, jonka ostaja maksaa myyjälle kaupan vahvistamisen yhteydessä. Käsirahan suuruus vaihtelee yleensä asunnon hinnan mukaan ja voi olla esimerkiksi muutamia tuhansia euroja tai jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Käsirahan tarkoituksena on sitouttaa ostaja kauppaan ja varmistaa, että hän on vakavissaan asunnon ostamisessa. Kun myyjä vastaanottaa käsirahan, hän voi olla varma, että ostaja on valmis jatkamaan kauppaa ja maksamaan loput kauppahinnasta sovitun aikataulun mukaisesti.

Jos ostaja vetäytyy kaupasta käsirahan maksamisen jälkeen, myyjä voi pitää käsirahan korvauksena menetetyistä kaupantekokustannuksista ja muista mahdollisista vahingoista. Jos taas myyjä peruuttaa kaupan, käsiraha palautetaan ostajalle kokonaisuudessaan.

On tärkeää huomata, että käsiraha ei ole sama asia kuin varainsiirtovero tai muut kaupan kustannukset. Käsiraha on vain osa kauppahintaa, joka maksetaan ennen kaupan vahvistamista. Varainsiirtovero ja muut kustannukset maksetaan vasta myöhemmin kaupan lopullisen rekisteröinnin yhteydessä.

Jos olet ostamassa asuntoa, on tärkeää olla valmis maksamaan käsiraha kaupan vahvistamisen yhteydessä. Käsirahan maksaminen sitouttaa sinut kauppaan, mutta antaa myös sinulle aikaa valmistautua lopullisen kauppahinnan maksamiseen ja mahdollisiin muihin kaupan kustannuksiin. On myös tärkeää tarkistaa kaupan ehdot huolellisesti ennen käsirahan maksamista ja varmistaa, että olet tyytyväinen kaupan ehtoihin ja muihin yksityiskohtiin.




Linkkejä:
OP: Ensiasunnon ostajan opas
IS: Artikkeleita liittyen asuntoihin ja asumiseen
HS: Asuntokauppaan liittyviä artikkeleita
Ylen asuntoihin ja asumiseen liittyviä uutisia